Resnica katero morate vedeti pred iskanjem in nakupom letalske karte!

Zakaj v nekaj letih nisem niti kupil niti ene letalske karte preko skyscannerja?

Če ste še vedno eni izmed tistih, ki še vedno prisegajo na Skyscanner naj vam povem, da je v igri nov, boljši, bolj izpopolnjen iskalnik letalskih kart: Kiwi.com.

Ste ga morda že preizkusili?

Če še niste slišali zanj, Kiwi.com je zelo popularen rezervacijski sistem letalskih kart, ki je uporabnost iskalnika Skyscannerja dvignil na novo raven. Spletna stran ima kar nekaj nastavitvenih možnosti, vse to pa nam omogoča lažji nakup letalske karte, oz. dobimo širši vpogled na cene, predvsem pa končno transparentno vidimo vse možnosti letov.

Za razliko od skyscannerja oz. drugih iskalnikov nam Kiwi.com prikaže ceno, ki jo na koncu tudi plačamo in nas za začetek ne preusmeri na kakšne druge strani.

Kiwi.com ima za vsako vrsto plačilnega sredstva enako ceno, tako se nam nikoli ne zgodi, da bi bilo plačilo na primer z mastercardom dražje kot plačilo z maestrom!

Kako sem pri letalski karti na Norveško prihranil skoraj 500€

S kiwi.com sem čisto enostavno v nekaj minutah prišparal skoraj 500€ za polet na Norveško pri povratni letalski karti za dve osebi. Na eno karto je bil ta prihranek skoraj 250€, privarčevan denar pa sem z veseljem uporabil za boljšo namestitev oz. če preračunam mi je kiwi privarčeval celotne strošek namestitve v osmih dneh!!

Da lahko privarčujete takšne zneske morate poznati osnovne zakonitosti poslovanja letalskih družb, agencij ki prodajajo letalske karte, iskalnikov predvsem pa morate biti dobro informirani o akcijah. Nekaj informacij lahko dobite preko turističnih blogov, eni takih smo tudi mi :), ki dnevno objavljajo/mo informacije o poceni letalskih kartah. Značilnost teh akcij je da dosegljive le malo časa in v večini primerov terminsko določene, tako da morda ne odgovarjajo vašemu planu za potovanje. Te nore akcije letalskih kart so skoraj vedno omejene na specifično destinacijo. Kaj pa če rabite let v kakšno 500km oddaljeno mesto in se ne bi radi predolgo prevažali po cestah?

Akcije objavljene na potovalnih blogih so v slabo pomoč v kolikor imamo točno določeno destinacijo in ozko terminsko okno za naše potovanje. Takrat se obvezno obrnite na stran Kiwi.com 

V kakšnem primeru je iskalnik kiwi najbolj uporaben pri iskanju letalskih kart?

Kiwi je najbolj uporaben takrat, kadar smo neprilagodljivi glede mesta odhoda, destinacije, datumov. Problem za klasične iskalnike, oz. bolje povedano prednost kiwija, je v tem da iskalniki tipa skyscanner ne zmorejo skombinirati različnih tipov letalskih družb v en itinerary. Večji letalski prevozniki so združeni v tri večja zavezništva (star alliance, sky team in oneworld) manjši letalski prevozniki, tukaj mislim na nizkocenovce, pa v večini primerov niso povezani v nobeno izmed zavezništev. Tako pride do situacije, ko nam iskalnik tipa skyscanner polet lahko išče zgolj znotraj enega zavezništva oz. ene letalske družbe, pri ponujanju najboljše možne kombinacije pa je tako nezmožen v kalkulacijo vmestiti druge latalske družbe ali nizkocenovcev. Sicer vam dostikrat najde najcenejšo možnost pri prevozniku, vendar je kombinacija letov z  nizkocenovci dostikrat veliko cenejša.

Torej, moja letalska karta do Norveške v mesto Tromso. Pri iskanju na skyscannerju sem dobil najcenejšo karto v točno določenem terminu v novembru za 560€. Kiwi pa mi je let našel za 326€!!! Glavna razlika v ceni nastane pri kombinaciji letov, saj skyscanner v kombinacijo ne zna vmestit nizkocenovca, saj je prvi del poti v obeh primerih enak – iz Ljubljane v Amsterdam, v dražjem primeru nam ponudijo let z letalsko družbo KLM, v cenejšem pa z nizkocenovcem Transavia. Nadaljna pot je v obeh primerih drugačna, vendar skyscanner vztraja pri dražji varjanti, kiwi pa za vsak del poti išče najcenejšo opcijo. Na koncu to znese več kot 230 €na karto! Vse to samo zaradi nekaj evrov provizije več, ki jo skyscanner dobi od večjih letalskih družb (v mojem primeru KLM), medtem ko od nizkocenovcev (Transavia) ne dobi nobene provizije.

Skyscanner se financira s provizijami, ki jih dobi od letalskih družb ali agencij, ki prodajajo letalske karte. Zaradi tega je “nezmožen” ponuditi kombinacijo letov nizkocenovcev in običajnih letalskih družb, saj pregovorno od nizkocenovnih letalskih prevoznikov ne dobijo provizije. Skyscanner vam nikoli ne ponudi najcenejše opcije ampak opcijo od katere dobijo najvišjo provizijo!

Kako še dodatno prihraniti pri letalski karti, ki smo jo našli preko Kiwija.

Pregled destinacij in cen iz okoliških letališč

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.