Baskija: Igre prestolov, San Sebastian, pinxosi in surfanje

Na snemanju Igre prestolov

Moje lanskoletno poletno bivanje v baskovskem kraju Zarautz, je pretresla novica, da nedaleč od nas snemajo serijo Igra prestolov. Po temeljitem brskanju po internetu in iskanjem kakšnih informacij kje bi lahko snemali serijo (produkcija je kar dobro skrivala lokacijo snemanj), sta se izpisala dva kraja San Juan de Gaztelugatxe in Zumaia.

Čas mi seveda ni bil ravno naklonjen, saj sem priprave zamudil, za samo snemanje pa sem bil prezgoden, saj so ga premaknili pozno v jesen. Ampak vseeno, lepo je videti kraje, po katerih sem se sprehajal, kasneje v uspešnici kot je Game of Thrones, sploh če so svetu dokaj nepoznani.

Pri San Juan de Gaztelugatxe gre za majhno cerkvico na otočku do katerega vodi potka zgrajena na arkadah (naslovna slika). v seriji to malo romantično cerkvico zamenjajo z mogočno utrdbo Dragonstone.

Zumaia pa je znana po svoji geologiji, kjer so se zemljine plasti enostavno postavile pokonci. Tako dobimo možnost, da zemljino zgodovino beremo kot knjigo, saj so vidne plasti v obsegu več kot 100 milijonov let. Do lanskega leta ste se lahko sprehajali po plasteh kjer so izumrli dinozavri, sedaj pa lahko naredite selfie kjer je Jon Snow srečal Daenerys 🙂

Bivanje v San Sebastianu (ali drugod po Baskiji) si lahko popestrite z ogledom lokacije snemanja Igre prestolov (7. sezona – Dragonstone) v krajih Zumaia in San Juan de Gaztelugatxe

Nekaj malega o San Sebastianu

San Sebastian oziroma Donostia, kot mesto imenujejo Baski, je po mojih izkušnjah mesto v katerega se je najlažje zaljubiti. Mestu zgodovina ni kaj dosti prizanašala, saj so ga v 18. in 19. stoletju vztrajno oblegali, rušili, požigali Napoleonove sile, angleška kraljeva mornarica in za nameček še španski karlisti. Sredi 19 stoletja je prišlo obdobje miru, mirne vode in prelepe plaže pa so pritegnile tudi člane španske kraljeve družine, in naposled je mesto lahko zacvetelo.

La Concha, Ondarreta in Zurriola so ocenjene kot ene izmed najlepših evropskih plaž, kjer se lahko namakate v kar toplem/znosnem Atlantskem oceanu ali pa se poizkusite v surfanju na valovih. Za najlepše razglede na mesto, obalo in ocean pa se povzpnite na Monte Igueldo, če ste že malo izmučeni gre tudi z vzpenjačo. Pred malico obvezno obiščite tržnico La Bretxa, kjer sloviti kuharski mojstri kupujejo sestavine za svoje jedi.

San Sebastian je mesto v Baskiji, zato naj vas napisi Donostia ne zmedejo. Gre za eno mesto, ki ima špansko in baskovsko ime. Osnovna baskovščina: ko boste iskali plažo, sledite tablam hondarza, zahvalite pa se z Eskerrik Asko!

Prepoznavnost San Sebastiana: Pinxos!

Po uživanju na plaži in raziskovanjem mesta bo čas za prigrizek. V značilnem lokalu, kjer so kuharski mojstri barske prigrizke spremenili v pravo umetnost, si privoščite pinxose. Pinxosi, ki jim pravijo tudi miniaturna visoka kuhinja, so v grobem najrazličnejši okusi na rezini bagetke. Prvi obisk bara s pinxosi v San Sebastianu vam bo zagotovo vzel sapo, živahno in sproščeno vzdušje, soba napolnjena z glasovi XS, KS, TS, naposled se prebijete do pulta kjer vas čaka morje pinxosov, in skoraj vsak je drugačen. Prigrizek je plod eksperimentiranja z okusi in kombinacijami lokalnih sestavin in v celotni Španiji velja v za najbolj doživeto kulinarično izkušnjo, pri celotnem doživetju pa ne pozabiti na riojo.

Pinxosi, ki jim pravijo tudi miniaturna visoka kuhinja, so najrazličnejše okusne sestavine na rezini bagetke.

Malo naokoli

Če imate kakšen dan viška se lahko odpravite na čudovit sprehod do pristanišča Pasajes, kjer boste uživali ob pogledu na klife in se sprehajali po znameniti Camino de Santiago. Pot, kjer boste vsake toliko časa srečali kakšnega romarja, vam vzame skoraj tri ure in vas z vsakim korakom nagrajuje z nepozabnimi razgledi. Za pot nazaj lahko izberete tudi avtobus E09, vozi na 15 minut, lahko pa tudi nadaljujete proti slikovitemu mejnemu mestu Hondarribia.

Kako do San Sebastiana?

Žal direktnih letov iz okoliških letališč ni. Je nekaj možnosti za lete v Bilbao, ki so razmeroma poceni, prevoz do San Sebastiana pa tudi ni pretirano drag. S prestopi pa se leti z Iberio preko Madrida,ker so kratki postanki, let ne bi smel bit preveč naporen. Cene letalskih v Bilbao se začnejo že pri 20€, s prestopom v San Sebastian pa nekje pri 70€. V kolikor boste imeli željo za lete v San Sebastian nam pišite in vam poiščemo najcenejšo letalsko karto.

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.