Kar nekaj težav sem imel s sestavljanjem tega članka, saj sem kar nekaj časa porabil, da sem strnil svoje izkušnje, ideje, znanja in nasploh vse modrosti s svojih potovanj v neko berljivo obliko. Tako je nastalo 10 načel, katerih se na potovanjih skoraj dosledno držim.

 

Open your mind

Bodi odprt do novih kultur, njihovega dojemanja in razmišljanja, ki so kdaj bolj napredne od našega toka misli, čeprav se nahajaš v t.i. nerazvitem tretjem svetu. Tvoje življenje ima neomejeno možnosti v katero smer se bo razvilo, samo pusti si učiti novih stvari. Zavedaj se, da tvoje nestrinjanje v določenih situacijah ne kliče po tvojem obsojanju, enostavno se zavedaj in si reci »Zadeva ni ne boljša ne slabša, samo drugačna kot pri nas doma!« ali pa poskusi z »Tole zgleda zanimivo!« in »mi lahko poveš kaj več o tem?« Samo tako boš lahko resnično odprl svoj um in si dovolil razumeti!

 

Razširi meje, izkusi nekaj novega predvsem pa najdi samega sebe

Vsak dan poskusi nekaj novega, odkrij nove meje predvsem pa pobegni s svoje comfort cone. Podaj se v naravo, rezerviraj hotel pod milijardo zvezdami, jej eksotično hrano, ne pozabit poskusit tudi čudne hrane J. Udeležuj se lokalnih festivalov (obmetavanje s paradižniki, tek pred biki…) predvsem pa bodi v stiku z lokalci in ostalimi turisti. Ne izogibaj se stvarem katere te plašijo ali pa se jih celo bojiš. Tako boš kmalu odkril svoje talente za katere si nikoli nisi mislil, da obstajajo. Resnična osebna rast pa nas doleti šele z razširjanjem mej našega sveta.

 

Sodeluj, Poslušaj, Sprejemaj

Naši najpomembnejši spomini s potovanj so ponavadi tisti, ki se zgodijo na poti sami. Zato ne oklevaj pri interakciji z domačini, in ostalimi popotniki. Sprašuj za običaje, ki so globoko vpeti v kulturo, sprašuj za vraževerja, ki jih sodobni učbeniki ne opisujejo, seznani se z lokalnim verovanjem. Imaš dvoje ušes in usta, zato jih izkoristi. Izkoristi vso znanje, ki ti ga ponuja okolica in se boš lahko bolj intenzivno vpel v lokalno okolje, ne pozabi tudi na promoviranje kulture od kod prihajaš. Kjerkoli že si, trudi se zbližati svet ter pokaži, da si pravzaprav nismo tako različni. S sprejemanjem popolne različnosti pa si bogato razširiš svoja obzorja.

 

Potuj hvaležno

Zavedaj se okolja od kod prihajaš, saj če si uspel uiti na potovanje, si eden izmed priviligiranih – zavedaj se tega. Potuj po svetu z očmi otroka in sprejemaj vse kot čudežno, spreglej lepoto sveta. Občuduj neverjetne slapove, živali v savani, vijugast ceste v gorah, živžav na tržnicah, nebotičnike in prostranost oceana. Med razmišljanjem o tem kako srečen si, da si lahko priča vsemu temu, se posveti še vprašanju kako svet deluje in kakšna je tvoja vloga na tem planetu. V vsem tem najdi inspiracijo kako narediti tvoje življenje boljše.

 

Spomini pred lastnino

Vsa lastnina skozi čas izgublja pomen sčasoma pa popolnoma izgine. Spomini in trenutki, ki smo jih doživeli pa nas izgrajujejo skozi celotno življenje. Iphone, za katerega smo včeraj 20 ur čakali v vrsti bo čez 20 let samo neka naša lastnina, ki je nekoč obstajala. Spanje v šotoru sredi savane z odmevom tuljenja levov pa ne bo pozabljeno nikoli. Izkusi raje življenje kot pa stvari.

 

Sedanjost

Preteklost ne obstaja več, prihodnosti pa še ni, življenje obstaja samo zdaj. Zapusti računalnik, stopi ven in prebudi vse svoje čute. Življenje živi z vso svojo strastjo, zavedaj se sreče in uživaj. Potovanje, ki si si ga privoščil živi in ne pusti, da bi ti kaj preprečilo to, ne razmišljaj kaj si drugi mislijo, še manj pa dovoli, da mišljenje drugih vpliva na tvoja izkustva. Če želiš ostati zdrav in cel na potovanjih se zavedaj sedanjosti okoli sebe, tako boš svoje telo najbolje pripravil na vse kar se dogaja okoli tebe.

 

Pooooočasi

Ne šteti koliko držav si obiskal, ne gledati koliko objav na facebooku si objavil s potovanja po Andih, edina zares vredna stvar, ki šteje je, kakšen footprint smo pustili. Ali lahko rečeš, da si določen kraj obiskal, če se ti je že mudilo na naslednjo točko dnevnega reda, ki si ga sprintal iz Tripadvisorja? Ali šteje obisk Firenc, če si se samo ustavil med Benetkami in Rimom in si nisi vzel dovolj časa razumeti okolja in zamišljeno odplavati v čase Da Vincija in kot otrok sanjariti o naslednjem tvojem izumu.

Ostani dlje na enemu mestu, videl boš več stvari, naučil se boš marsičesa, osebna rast bo večja, čas bo tudi za nova prijateljstva pa še stane manj!

 

Viseča mreža je top

Uživaj v preprostih stvareh, ne se potikati samo po must-see predelih mesta, vnaprej pripravljenih »avanturah«, najdi si čas zase. Kaj praviš na jutranji tek po peščeni plaži na obali Portugalske, oddih v Luxembourškem parku sredi Pariza, počij na robniku pločnika in štej rdeče avtomobile. Moja izbira bo vedno viseča mreža, kjerkoli.

 

Uživaj, da ni vse tako kot doma

Zakaj kamo roli iti, če se samo pritožuješ, da to ni tako kot doma. V tem primeru samo mečeš denar stran, verjetno pa tudi ni daleč dan, ko boš obsedel doma. Ali ni privlačno prav to, da se kulture razlikujejo, ali ni posebno doživetje preračunavanje valut. Pomisli, kako ti je ko ugotoviš, da kakšna stvar zaradi tečaja valut stane toliko kot pri nas čigumiji, in obratno. Ali ni super, ko prideš na neko lokacijo se odpraviš spat in te zbudi kraval sredi noči, zaradi lokalnega običaja, ki se ti še sanjalo ni, da obstaja. Kolikokrat ostaneš lačen v sredo, ker ne veš da je v sredo pač praznik, ki ga praznujejo samo na teh 50 kvadratnih kilometrih in imaš za zajtrk samo, ne prav nič nimaš. NAJ TE RAZLIČNOST SVETA ZASVOJI!

 

Vračaj

Vračaj lokalnemu okolju, vedno. Kupuj lokalne izdelke in pozabi na razne Čopove ulice in nakupe v znanih trgovinah, čeprav najdeš Zaro in Mcdonalds za vsakim vogalom po svetu. Kupuj pri lokalnem prebivalstvu, od hrane do oblek, do stvari, ki ti nikoli niti pod razno ne bodo koristile. Ne boj se pomagati komurkoli, ne boj se prisesti k mizi in se pogovarjati s popolnimi neznanci. Potovanje te bo marsičesa naučilo, o svetu in o tebi samemu, vendar ne zaklepaj tega znanja v nek predal tvoje podstrehe, ampak uporabljaj naučeno iz dneva v dan. Naj tvoja doživetja in znanja krožijo od ust do ust in širijo ideje daljnega sveta in tvoje razmišljanje. Predvsem pa se potrudi narediti svet boljši in BODI SPREMEMBA, kot je pravil Ghandi.

Če ti je bil članek všeč ga deli naprej 🙂

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.